ΔΗΜΟΣ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΒΙΛΛΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ
O εθνικός ποιητής Άγγελος Σικελιανός έχτισε την εξοχική κατοικία του, το 1916.
Έζησε εκεί για 20 περίπου χρόνια, με την σύζυγό του Εύα Πάλμερ, αφήνοντας πίσω του, εκτός από την ιδιότυπη βίλλα του, πολλές μνήμες μιας παραμυθένιας ζωής και μιας ξεχωριστής παρουσίας με έμπνευση από την ιδιαίτερα όμορφη φύση του Πευκιά και της παραλίας της Συκιάς.
Επισκεφτείτε το γραφείο του ποιητή και εμπνευστείτε στο παραλιακό μπαρ του 4άστερου Ξενοδοχείου Sikyon Coast.
ΠΕΥΚΙΑΣ
Το περίφημο πευκοδάσος του Ξυλοκάστρου, έκτασης 2000m, χρονολογείται 300 ετών και φιλοξενεί πάνω από 80 διαφορετικά είδη φυτών με κυρίαρχη την “Χαλέπιο Πεύκη”. Στον αστικό αυτό πνεύμονα συνυπάρχουν σχίνα, µυρτιές, πουρνάρια, αλµυρίκια, αφάνες και θαµνώδεις αγριοβελανιδιές αποτελώντας μια μοναδική εμπειρία όλων των αισθήσεων για τον επισκέπτη.
Απολαύστε το αισθητικό δάσος κάνοντας και μια βουτιά στην καταγάλανη θάλασσα που εκτείνεται παραπλεύρως ή επισκεφτείτε τα beach bars για ένα δροσερό διάλειμμα.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
Στην κεντρική πλατεία του Ξυλοκάστρου δεσπόζει ο ναός με τον περίφημο αρχιτεκτονικό του ρυθμό και την εκφραστική αγιογράφηση του αγιογράφου, της μητρόπολης των Αθηνών, Σπύρου Βασιλείου. Ο ναός ανεγέρθηκε και αποπερατώθηκε (1908) από τον επιφανή αρχιτέκτονα Χρύσανθο Κανελλόπουλο με το σχέδιό του να αποτελεί ένα αξιόλογο δείγμα κλασικίζουσας εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Ο σεισμός του ’81 δεν ήταν αρκετός για να καταστρέψει την μεγαλοπρέπεια του ναού, παρόλες τις σοβαρές ζημιές που δημιούργησε, και μετά την πλήρη αποκατάστασή του, στέκεται επιβλητικά και περιμένει τους επισκέπτες να τον θαυμάσουν.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ
«Μετά τον Ισθμό της Κορίνθου, χαράσσουμε πορεία 296,5° Τ προς τη μαρίνα του Ξυλοκάστρου που βρίσκεται σε απόσταση 17,6 ν.μ.», θα σας πει ο καπετάνιος. Αν πάλι ταξιδεύετε περπατώντας θα συναντήσετε μετά την γέφυρα του ποταμού Σύθα μια μαρίνα απαράμιλλης ομορφιάς.
Μην παραλείψετε να θαυμάσετε την «Έκθεση των Φάρων» του φιλοτέχνου συντοπίτη μας Κώστα Τριανταφύλλου. Στο χώρο φιλοξενείται και το ανοικτό θέατρο «Βασίλης Γεωργιάδης» όπου το καλοκαίρι γίνονται πλήθος θεατρικών και μουσικών δρώμενων. Επίσης, έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε με το παιδί σας το Πάρκο Κυκλοφορικής Αγωγής ή να δανειστείτε ποδήλατο από το Σταθμό των Δημοτικών Δανειστικών Ποδηλάτων.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ
Ο Ιερός Ναός αποτελεί πολύτιμο κόσμημα και σημείο ευλαβικής αναφοράς τόσο για τους κατοίκους του Ξυλοκάστρου όσο και για τους επισκέπτες του.
Ο πατήρ Νίκων οραματίστηκε και έχτισε, με τα χέρια του και τη βοήθεια των πιστών, τον μοναδικό ναό στην Ελλάδα στα πρότυπα των Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών. Με σχέδια του Αναστάσιου Ορλάνδου, του σπουδαιότερου ερευνητή της ελληνικής αρχιτεκτονικής, ο ναός ταξιδεύει τον επισκέπτη στην περίοδο 300-600 μ.χ. και με τα περίτεχνα ψηφιδωτά εντός του ναού, η πεζοπορία σας στη παραλία του Ξυλοκάστρου θα γίνει ταξίδι στο χρόνο.